V balneoterapii majú rašelinové zábaly svoje miesto odjakživa. Ich prospešnosť je preverená generáciami. Základným atribútom rašelinového média je tepelná zotrvačnosť a vysoký obsah huminových kyselín, zabezpečujúcich kyslé pH. Pôsobenie rašeliny spočíva v termofyzikálnych a biochemických účinkoch.

Rašelina je organická hmota, ktorá vznikala tisícky rokov počas procesov hromadenia a kvasenia, resp. anaeróbneho rozkladu z organických zvyškov, prevažne rastlinných tiel vo vlhkom prostredí, avšak bez prístupu vzduchu. Vznikla už vo štvrtohorách, radí sa medzi nerasty a je najmladšou formou uhlia. Proces jej vzniku sa nazýva rašelinenie. Liečivé účinky sa v nej ukladali počas niekoľko tisícročného dozrievania. 


Liečebné účinky rašelinového zábalu

Rašelina skrýva nespočetné množstvo živín, prírodných stopových prvkov, minerály a látky, ktoré sa ľahko vstrebávajú cez ľudskú pokožku. Je bohatá na organické látky, hlavne na kyselinu huminovú, triesloviny, enzýmy a vosky. Priaznivo ovplyvňuje obnovu kožných buniek, pôsobí antibakteriálne, posilňuje imunitu.

Rašelina je vytváraná viac ako stovkou rastlín rastúcich a vznikajúcich v aktívnej (vývinovej) pôde. Svojim zložením zvyšuje prekrvenie, zlepšuje činnosť svalstva a kĺbov, podporuje rýchlejšie vstrebávanie krvných výronov, zlepšuje stav celulitídy, zlepšuje hojenie ťažkých kožných exémov, poranení tkaniva, zlomenín, má priaznivý vplyv pri chronických stavoch reumatického pôvodu – bolestiach kĺbov, chrbtice, artróze, pri svalových kontraktúrach a vo všeobecnosti je vhodná pre zvýšenie lokálneho prekrvenia. Rašelina sa osvedčila aj ako prevencia obezity, 

Rašelinovú terapiu vám u nás podávame prostredníctvom jednorázových rašelinových zábalov najvyššej kvality. Zábal aplikujeme po dobu cca 20 minút.

Vrecúška s rašelinou z prastarých ložísk sa priepustnou časťou z geotextílie aplikujú na pokožku, z vrchnej strany sa zaťažia rašelinovým nosičom zohriatym na cca 60 stupňov Celsia. Zvýšenou teplotou z nosiča sa zabezpečí účinné a dlhodobé vstrebávanie obsiahnutých látok.

Účinok rašelinovej terapie pocítite takmer okamžite, avšak pre dosiahnutie optimálnych a dlhodobých výsledkov je rašelinové zábaly vhodné aplikovať minimálne 8 až 10 krát mesačne. Rašelinový zábal je ideálne kombinovať s blahodárnym účinkom masáže.

 

Kontraindikácie - kedy sa nesmie vykonávať teplý rašelinový zábal

  • precitlivelosť na teplo
  • opuchy neznámeho pôvodu
  • alergia na huminové kyseliny
  • akútne zápaly močových ciest
  • tehotenstvo
  • ťažšie obehové poruchy
  • horúčkovité stavy
  • ťažšie zápalové a iné akútne ochorenia kože
  • otvorené poranenia kože spojené s krvácaním
  • dekompenzované kardiologické ochorenia, tachikardia a angína pektoris


Rašelina v žiadnom prípade nie je vhodná pre osoby trpiace srdcovo-cievnymi ochoreniami, po mozgových príhodách, pre onkologických pacientov, ani tehotné ženy.